Jadłospis
22.05.2023-26.05.2023
Poniedziałek 22.05.2023

Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką / mleko /
herbata z cytryną
Drugie śniadanie
Chałka z dżemem / gluten pszenny, żytni /
kakao / mleko / , jabłko
Obiad
Zupa jarzynowa / seler, mleko /
risotto z sosem pomidorowym
rzodkiewka, woda z cytryną

Wtorek 23.05.2023
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku / mleko /
pieczywo wieloziarniste /gluten pszenny, żytni /
schab pieczony z czosnkiem / gorczyca, soja /
papryka, ogórek, herbata malinowa
Drugie śniadanie
Talerz warzywny ( papryka, ogórek, pomidor koktajlowy, marchewka , rzodkiewka )
chrupki kukurydziane
Obiad
Zupa koperkowa / seler /
ziemniaki z koperkiem
kotlet schabowy panierowany / jajko /
sałata z jogurtem / mleko /
kompot owocowy

Środa 24.05.2023
Śniadanie
Płatki czekoladowe na mleku / mleko /
pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
pasta brokułowa / mleko /, oliwki
napar ziołowy
Drugie śniadanie
Gotowany ryż z jabłkiem
bita śmietana / mleko /
sok owocowo-warzywny ( jabłko, truskawka, banan, burak ) ,liofilizowany ananas
Obiad
Barszcz biały z jajkiem / seler, mleko, jajko/
naleśniki ze szpinakiem ,mięsem drobiowym
/ gluten pszenny, żytni, jajko, mleko /
dip czosnkowy / mleko /
surówka z selera i marchewki, kompot truskawkowy

Czwartek 25.05.2023
Śniadanie
Makaron na mleku / mleko /
pieczywo orkiszowe / gluten pszenny, żytni /
kiełbasa podsuszana / gorczyca, soja /
mix sałat, rumianek
Drugie śniadanie
Jajko w sosie tatarskim / jajko, mleko /
weka krojona / gluten pszenny, żytni /
papryka
Obiad
Zupa grochowa / seler /
gulasz wieprzowy , kopytka ( wyrób własny )
/ gluten pszenny, żytni, jajko /
surówka z buraczków i jabłka
kompot jabłkowy

Piątek 26.05.2023
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina / gorczyca, soja / , ogórek
herbata miętowa
Drugie śniadanie
Bułka kajzerka / gluten pszenny, żytni /
ser żółty / mleko /
banan, woda
Obiad
Zupa fasolowa /seler /
makaron z polewą serowo- truskawkową
/ gluten pszenny, żytni, mleko /, marchewka w słupku
kompot wiśniowy
- W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.
Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny to :
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.