Jadłospis

25-03.2024-29.03.2024

Poniedziałek 25.03.2024

Śniadanie

Pieczywo mieszane /gluten pszenny, żytni /
szynka wieprzowa / gorczyca, soja /
masło / mleko /, papryka, szczypiorek
herbata z cytryną

Drugie śniadanie

Budyń śmietankowy / mleko /, sok malinowy biszkopty / gluten pszenny, żytni, jajko /
banan

Obiad

Zupa kalafiorowa / seler, mleko /
gulasz drobiowo warzywny (filet z kurczaka, marchewka mini, groszek, papryka, cebula)
kasza pęczak, surówka z kapusty pekińskiej
kompot owocowy ( wiśnia, agrest, porzeczka )

Wtorek 26.03.2024

Śniadanie

Pieczywo orkiszowe /gluten pszenny, orkiszowy- orkisz /, masło / mleko /, sałata
polędwica drobiowa /gorczyca, soja /
napar rumiankowy

Obiad

Zupa meksykańska/ seler /(kukurydza, fasola biała , czerwona konserwowa, warzywa )
ziemniaki z koperkiem, filet drobiowy panierowany / jajko /, mix sałat z oliwą z oliwek
kompot z czerwonej porzeczki

Środa 27.03.2024

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku / mleko, owies /
pieczywo mieszane /gluten pszenny, żytni /
masło / mleko / , ser żółty / mleko /
ogórek, herbata z kwiatu lipy

Drugie śniadanie

Bułka drożdżowa z rabarbarem
/ gluten pszenny, żytni, mleko, jajko /
sok owocowo-warzywny
( jabłko, marchew, pietruszka, cytryna )

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem
/ seler , mleko, gluten pszenny, żytni /
leczo warzywne ( cukinia, bakłażan, cebula, pomidory, papryka, pasata pomidorowa, czosnek), ryż paraboliczny, kompot wiśniowy

Czwartek 28.03.2024

Śniadanie

Pieczywo żytnie / gluten pszenny, żytni- żyto /
masło / mleko /,pasztet wieprzowy / gorczyca, soja/
ogórek, herbata z mięty

Drugie śniadanie

Talerz warzywny ( papryka, pomidor koktajlowy, kalarepa, marchewka )
chrupki kukurydziane

Obiad

Zupa barszcz biały z jajkiem/ seler, mleko, jajko /
kluski leniwe z serem ( wyrób własny )
/ gluten pszenny, żytni, jajko, mleko /
surówka z marchewki ,jabłka z rodzynkami
woda z cytryną

Piątek 29.03.2024

Śniadanie

Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /, jajecznica ze szczypiorkiem / jajko /
herbata z miodem

Drugie śniadanie

Kasza manna na gęsto / mleko /
mus truskawkowy, jabłko

Obiad

Zupa z fasolki szparagowej / seler, mleko /
ziemniaki z koperkiem , jajko sadzone / jajko /
ogórek konserwowy
kompot wiśniowy

  • W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.

Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny  to :

  • zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • skorupiaki i produkty pochodne,
  • jaja i produkty pochodne,
  • ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • seler i produkty pochodne,
  • gorczyca i produkty pochodne,
  • nasiona sezamu i produkty pochodne,
  • dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  • łubin i produkty pochodne,
  • mięczaki i produkty pochodne.