Jadłospis
04.12.2023-08.12.2023
Poniedziałek 04.12.2023


Wtorek 05.12.2023
Śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku / mleko /
pieczywo żytnie /gluten pszenny, żytni /
pasta mięsna ( wyrób własny ) ogórek
masło / mleko /,rumianek
Drugie śniadanie
Stół szwedzki ( pieczywo mieszane, wędlina, ser żółty, kabanos, dżem, pomidor koktajlowy, rzodkiewka, oliwki, ogórek ) /gluten pszenny, żytni,mleko, gorczyca,soja /
banan
Obiad
Zupa z fasoli szparagowej / seler, mleko /
makaron z polewą serowo truskawkową
/ gluten pszenny, żytni, mleko /
marchewka w słupku , kompot śliwkowo-jabłkowy

Środa 06.12.2023
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina / gorczyca, soja /
masło / mleko /, rukola
herbata malinowa
kawa zbożowa na mleku / mleko /
Drugie śniadanie
Babeczki jogurtowo-cytrynowe
( wyrób własny )
/ gluten pszenny, żytni, jajko , mleko /
mikołaj czekoladowy / mleko, kakao /
sok owocowo-warzywny
( jabłko ,biała kapusta, cytryna )
Obiad
Żurek z kiełbasą / seler, gorczyca, soja /
kotlet pożarski / jajko / ,ziemniaki z koperkiem
surówka z selera i jabłka z natką pietruszki
kompot woda z cytryną

Czwartek 07.12.2023
Śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku / mleko /
pieczywo żytnie / gluten pszenny, żytni /
pasztet z ciecierzycy / gorczyca, soja / ,pomidor
masło / mleko /, herbata z cytryną
Drugie śniadanie
Koktajl truskawkowo-bananowy na jogurcie
( wyrób własny ) / mleko /
wafel ryżowy , pomarańcza
Obiad
Zupa szczawiowa / seler , mleko /,kopytka
(wyrób własny ) / gluten pszenny, żytni ,jajko /
gulasz wieprzowy z kolorową papryką
ćwikła z chrzanem, kompot owocowy

Piątek 08.12.2023
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
masło / mleko /, pasztet z ciecierzycy
/ gorczyca, soja / , pomidor, herbata z cytryną
Drugie śniadanie
Talerz owocowo-warzywny ( pomidor koktajlowy, marchewka, rzodkiewka, jabłko, kiwi )pieczywo chrupkie
/ gluten pszenny, żytni /
Obiad
Zupa jarzynowa / seler, mleko /
bitki schabowe w sosie własnym , kasza gryczana ogórek kiszony, kompot porzeczkowy
- W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.
Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny to :
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.