Jadłospis
06.05.2024-10.05.2024
Poniedziałek 06.05.2024
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
ser żółty / mleko / masło / mleko /
papryka, herbata z miodem
Drugie śniadanie
Jogurt naturalny / mleko /
płatki kukurydziane, orzech włoski i laskowy, / orzech /, żurawina
marchewka w słupku
Obiad
Zupa z fasolki szparagowej / seler, mleko /
spaghetti z sosem bolońskim
/ gluten pszenny, żytni /, świeży ogórek w słupku
kompot truskawkowy
Wtorek 07.05.2024
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina / gorczyca, soja / , rukola
rumianek
Obiad
Rosół z makaronem /seler , gluten pszenny ,żytni /
pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym
kasza gryczana , surówka colesław / mleko /
kompot wiśniowy
Środa 08.05.2024
Śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku / mleko /
pieczywo żytnie /gluten pszenny, żytni /
pasta mięsna ( wyrób własny ) ogórek
masło / mleko /,rumianek
Drugie śniadanie
Rogal maślany z kruszonką
/ gluten pszenny, żytni, mleko /
kakao / mleko /
sok owocowo-warzywny
( jabłko, rabarbar, burak, cytryna )
Obiad
Żurek z kiełbasą / seler, gorczyca, soja /
kotlet pożarski / jajko / ,ziemniaki z koperkiem
sałata z jogurtem / mleko /
lemoniada ( cytryna, pomarańcza, świeża mięta )
Czwartek 09.05.2024
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku / mleko /
pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina wieprzowa / gorczyca, soja /, ogórek
masło / mleko /, herbata z cytryną
Drugie śniadanie
Bułka z ziarnem / gluten pszenny, żytni /
pasta jajeczna,/ jajko, mleko /, szczypiorek
jabłko
Obiad
Zupa jarzynowa / seler, mleko /
kluski leniwe z serem / gluten pszenny, żytni, jajko , mleko /, surówka z jabłka i marchewki
kompot z czerwonej porzeczki
Piątek 10.05.2024
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
twarożek z ziołami / mleko / , masło / mleko /
pomidor, herbata miętowa
Drugie śniadanie
Gotowany ryż z jabłkiem
bita śmietan / mleko /
chrupki kukurydziane
Obiad
Zupa z zielonego groszku / seler, mleko /
ziemniaki z koperkiem, dorsz pieczony z warzywami / ryba / ,gotowana marchewka mini
kompot śliwkowy
- W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.
Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny to :
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.