Jadłospis

22.04.2024-26.04.2024

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie

Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina wieprzowa / gorczyca, soja /
masło / mleko /, papryka
herbata malinowa

Drugie śniadanie

Kisiel cytrynowy z jabłkiem
chrupki kukurydziane

Obiad

Zupa kapuśniak z młodej kapusty /seler /
risotto z mięsem wieprzowym z sosem pomidorowym marchewka w słupku, woda z cytryną

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie

Pieczywo orkiszowe /gluten pszenny, żytni /
szynka z czarnuszką / gorczyca, soja /, rzodkiewka
masło / mleko /,napar miętowy

Obiad

Zupa brokułowa / seler , mleko /
ziemniaki z koperkiem , filet z indyka w sosie koperkowym, surówka z pora , pomidora i cebulki
kompot wiśniowy

Środa 24.04.2024

Śniadanie

Płatki czekoladowe na mleku / mleko /
pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina wieprzowa / gorczyca, soja /
masło / mleko /, mix sałat
herbata z cytryną

Drugie śniadanie

Tost z serem i szynką
/ gluten pszenny, żytni, mleko /, keczup
sok owocowo-warzywny
( jabłko, gruszka, czerwona porzeczka )

Obiad

Zupa z fasolki szparagowej / seler, mleko /
makaron z serem , cebulką i boczkiem
/ gluten pszenny, żytni, gorczyca, soja , mleko /
papryka w słupku, kompot śliwkowy

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie

Pieczywo wieloziarniste/ gluten pszenny, żytni /
ser żółty / mleko / , pomidor
kawa zbożowa na mleku / mleko /
masło / mleko /, rumianek

Drugie śniadanie

Sałatka owocowa ( ananas, brzoskwinia, arbuz, truskawka, banan ) ,pieczywo chrupkie / gluten pszenny, żytni, orkisz /

Obiad

Zupa grochowa / seler /
ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone / jajko /
mizeria na jogurcie / mleko /
kompot jabłkowy

Piątek 26.04.2024

Śniadanie

Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
pasztet z ciecierzycy / gorczyca, soja /
papryka, masło / mleko /
herbata z cytryną

Drugie śniadanie

Jajko ugotowane na twardo / jajko /
ogórek, papryka, natka pietruszki
pieczywo mieszane / gluten pszenny ,żytni /
jabłko

Obiad

Zupa ogórkowa / seler, mleko /
ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne z dorsza
/ ryba /, surówka z białej rzodkiewki i koperku
kisiel do picia

  • W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.

Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny  to :

  • zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • skorupiaki i produkty pochodne,
  • jaja i produkty pochodne,
  • ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
  • soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
  • orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
  • seler i produkty pochodne,
  • gorczyca i produkty pochodne,
  • nasiona sezamu i produkty pochodne,
  • dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
  • łubin i produkty pochodne,
  • mięczaki i produkty pochodne.