Jadłospis
18.11-22.11.2024
Poniedziałek 18.11.2024
Śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
wędlina wieprzowa / gorczyca, soja /
masło / mleko /,papryka
herbata z cytryną
Obiad
Zupa koperkowa / seler /
spaghetti z mięsem wieprzowym w sosie bolońskim
/ gluten pszenny, żytni /, ogórek kiszony
woda z cytryną
Wtorek 19.11.2024
Śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku / mleko /
pieczywo orkiszowe / gluten pszenny, żytni , orkisz /
pieczony schab z czosnkiem / gorczyca, soja /
masło / mleko /,mix sałat
herbata miętowa
Obiad
Zupa barszcz biały z jajkiem / seler, mleko , jajko /
risotto z sosem pomidorowym , biała rzodkiewka
woda z cytryną
Środa 20.11.2024
Śniadanie
Drugie śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
pasta z brokuła / mleko / ( wyrób własny )
masło / mleko /, oliwki
herbata żurawinowa
Ciasto jogurtowe ( wyrób własny )
/ gluten pszenny, żytni , jajko, mleko /
mus owocowo-warzywny
( jabłko, banan, truskawka, burak )
Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną / seler , mleko , jęczmień /
ziemniaki z koperkiem, kotlet jajeczny / jajko, gluten pszenny, żytni /, sałata z jogurtem / mleko /
kompot wiśniowy
Czwartek 21.11.2024
Śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku / mleko, orkisz /
pieczywo mieszane / gluten pszenny /
polędwica drobiowa / gorczyca, soja /
masło / mleko /, papryka
napar ziołowy (rumianek )
Drugie śniadanie
Kasza manna na gęsto / mleko /
mus truskawkowy
pomarańcza
Obiad
Zupa kalafiorowa / seler , mleko /
kopytka ( wyrób własny ), gulasz wieprzowy
/ gluten pszenny, żytni, jajko /
surówka z buraczków i cebulki, woda z miętą
22.11.2024
Śniadanie
Drugie śniadanie
Pieczywo mieszane / gluten pszenny, żytni /
ser żółty / mleko /, masło / mleko /, pomidor
herbata z miodem
Bułka kajzerka
/gluten pszenny, żytni /
z miodem
kakao / mleko /
jabłko
Obiad
Zupa grochowa / seler /
ziemniaki z koperkiem, ryba / dorsz / smażona
/ jako, gluten pszenny, żytni /
surówka z kiszonej kapusty
kompot truskawkowy
- W jadłospisie pogrubioną czcionką zaznaczono alergeny zgodnie z rozporządzeniem PE1169/2011.Każda porcja zupy zawiera dodatek świeżych ziół.Woda do picia jest stale dostępna. Przedszkole zastrzega sobie praw do zmian w jadłospisie wynikających z przyczyn technologicznych lub losowych.Średnia wartość odżywcza posiłków dostępna jest u intendenta.
Poszczególne substancje i produkty uznawane za alergeny to :
- zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) (ze wskazanymi wyjątkami),
- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (ze wskazanymi wyjątkami),
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- łubin i produkty pochodne,
- mięczaki i produkty pochodne.